Çocuk kardiyolojisi, doğum öncesi dönemden itibaren yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlik dönemindeki bireylerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Dr. Öğr. Üyesi Karagözlü, kalp hastalıklarının doğuştan veya sonradan gelişebileceğini belirtti. Anne veya babada doğuştan kalp hastalığı bulunması durumunda riskin arttığını vurguladı.
Çocuklarda kalp hastalıklarına işaret edebilecek belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Karagözlü, hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü, morarma, sık akciğer enfeksiyonları gibi belirtiler olduğunu ifade etti. Bu belirtilerden biri veya birkaçının varlığında, ailede kalp hastalığı öyküsü bulunması durumunda veya testlerde anormallik saptanması halinde çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti.
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Karagözlü, Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çocuk kardiyoloji polikliniğinde çeşitli tetkiklerin yapılabildiğini paylaştı. Doğumsal kalp hastalıklarının bazılarının önlenebilir olduğunu vurgulayan Karagözlü, edinsel kalp hastalıklarının zamanında tanı ve tedavi ile önlenebileceğini belirtti. Ailelere, gebelik sürecinde sağlık kontrollerine özen gösterme, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırma, sigara dumanından uzak durma gibi önlemler alınmasını önerdi. Ayrıca aşıların tam yapılması ve aile öyküsünde kalp hastalığı bulunması durumunda erken dönemde kardiyolojik tarama yapılmasının önemine değindi.