Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Avşar’dan iktidarın tarım politikasına eleştiri

Önergede, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, yanlış dış ticaret politikalarıyla yeterliliğin

Önergede, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, yanlış dış ticaret politikalarıyla yeterliliğin bitirildiğini ve bağımlı hale geldiğini, yüz ölçümü Konya Ovası kadar dahi olmayan ülkelerden hububat ithal eder duruma geldiğini ifade eden Avşar, hayvanın kendisini, yemini, gübresini, hatta çobanının bile ithal edildiğini kaydetti. Avşar, planlı üretimin olmadığını ve Tekirdağ başta olmak üzere ülke genelinde kuraklık riskinin baş gösterdiğini belirtti.

Avşar, Tarım Kanunu’nun neden uygulanmadığını, tarımsal desteklerin etki analizinin neden yapılmadığını, yerli üreticiyi korumaya yönelik tedbirleri, üretim potansiyeliyle Avrupa’da birinci sırada olmasına karşın enflasyonda da birinci sırada yer almasını, kırsal kalkınmaya yönelik planları ve tarım afetlerine karşın alınan tedbirler gibi soruları Bakan Yumaklı’ya yöneltti.

Bakan değişikliğinin tüm politikalara yansıdığını ve sil baştan uygulamalara gidildiğini belirten Avşar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtikten 7 yıl sonra ancak tarımla ilgili kurulların oluşturulabildiğini ifade etti.

Yaşanan zirai don olayına dikkat çeken Avşar, bu olayla birçok ürünün zarar gördüğünü, yapılan açıklamalara rağmen henüz bir destek çalışması görmediklerini, bunun yanında Tekirdağ başta olmak kuraklığın baş gösterdiğini, bu durumun üretimde ciddi düşüşe sebep olacağını ve enflasyonu tetikleyeceğini belirtti.

Avşar, Bakan Yumaklı’ya şu soruları sordu:

"5488 sayılı Tarım Kanunu 21’inci Maddesiyle “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” şeklinde düzenlenen hükmü neden uygulanmamaktadır?  Verilen tarımsal destek miktarı yeterli midir? Söz konusu tarımsal desteklerin nerede kullanıldığının tespiti; üretim artışı, kalite ve verimliliğe etkisi bakımından gerekli “etki analizleri” yapılmakta mıdır?

 "İthalat artışı, dışa bağımlılık, stratejik ürünlerde gümrük tarifesini sıfırlama gibi tarımsal üretim kapasitesine zarar veren bu tarz dış ticaret politikalara karşın yerli üreticiyi korumaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Dış ticaret açısından ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla ortak bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

 "Ülkemiz, 200'den fazla türde ürün üretme potansiyeliyle Avrupa’da birinci sırada olmasına rağmen enflasyonda da birinci sırada yer almaktadır. Bu tezatlık nasıl değerlendirilmektedir? Bu hususta uygulanan tarım politikalarının bir etkisi olduğu düşünülmekte midir? Buna karşın ne tür tedbirler alınmaktadır?

 "Tarımsal potansiyelin arttırılması, üreticinin kar marjının iyileştirilmesi, verimlilik ve kendine yeterliliğin sağlanması bakımından; kırsalda tarımın kalkınması, genç istihdamın sağlanması, geriye göçün teşvik edilmesi, teknoloji kullanımının arttırılması gibi konularda ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Mevcut çalışmaları ihtiyaçlar bağlamında yeniden düzenlemeyi planlıyor musunuz?

 "Bakanlığınızın stratejik amaçları bağlamında zirai don olayında yaşandığı üzere ülkemizin iklim özellikleri ve doğa şartları göz önüne alınarak kuraklık, sel, dolu, yangın vb. afetlere karşı hazırlanan bir acil eylem planınız var mıdır? Varsa hangi eylemleri içermekte ve bu hususta ayrılan kaynak miktarı nedir?"

Hibya Haber Ajansı