Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BMD Araştırma: BİST100 Endeksi, yüzde 2,81 kayıpla 9.167,58 puandan haftayı tamamladı

Almanya ve Euro Bölgesindeki ekonomik gelişmeler rapor edildi. S&P’nin Türkiye kredi notunu ve işsizlik verilerini değerlendirdiği belirtildi. BİST100 Endeksi ve Dolar/TL, Euro/TL kurlarındaki değişimler aktarıldı. Yatırımcıların hareketleri ve TCMB’nin faiz politikalarındaki değişimler özetlendi. TÜFE ve cari açık beklentileri paylaşıldı.

Almanya ve Euro Bölgesindeki ekonomik gelişmeler rapor edildi. S&P'nin Türkiye

Almanya ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüdü. Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye kredi notu ve görünümü, işsizlik oranları ve küresel piyasalardaki gelişmeler dikkatle takip ediliyor. Almanya’da tüketici fiyat endeksi Nisan ayında aylık yüzde 0,4 arttı ve Euro Bölgesi ekonomisi yüzde 0,4 oranında büyüdü.

Euro Bölgesi’nde ise tüketici fiyat endeksi Nisan ayında aylık yüzde 0,9 arttı. ABD ekonomisi ise ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 0,3 daraldı. Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 7,9 seviyesine gerilerken genç nüfusta ise bu oran yüzde 15,1’e ulaştı. Borsa İstanbul’da yaşanan dalgalanmaların ardından BIST100 Endeksi yüzde 2,81 değer kaybetti.

S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ seviyesinde tutması, yatırımcılarda olumlu yansımalar yarattı. Türkiye’de döviz mevduatında yaşanan azalışlar ve kredi risk priminin 300 sınırının üzerinde seyretmesi dikkat çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizindeki değişim ve enflasyon beklentileri de yakından takip ediliyor. Gelecek dönem için reel ekonomi ve finansal piyasalarda beklentiler belirlenirken, uluslararası faktörlerin de etkisi göz ardı edilmiyor.