Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Ekmen’den Adli Yıl değerlendirmesi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Ekmen, Türkiye’nin uzun

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Ekmen, Türkiye’nin uzun süredir “kuralsızlıklar ülkesi” haline geldiğini belirterek, “Türkiye, uzunca bir süredir kuralsızlıklar ülkesi oldu; hukuk devleti ilkesi içinin boşaltıldığı, Anayasa’nın sistematik olarak ihlal edildiği ve yargı erkinin yürütmeye bağlı hale getirildiği bir dönemin içerisinden geçiyoruz. Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, özellikle ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlükleri, terör mevzuatının keyfi ve geniş yorumlanmasıyla büyük ölçüde sınırlandırılmış bulunmaktadır. Ceza normlarının öngörülmezliği ve yargının siyasallaşması muhalif siyasetçiler, gazeteciler, akademisyenler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum aktörleri için maalesef hukuk güvenliğini ortadan kaldırmıştır. Bu durum, hak ihlallerinin yanında aynı zamanda Türkiye'de yargı bağımsızlığına dair yapısal bir krize işaret etmektedir” dedi.

Uluslararası kuruluşların Türkiye’ye dair yargı verilerine de değinen Ekmen, “Dünya Adalet Projesi'ne göre Türkiye, 142 ülke arasında 117'nci sırada yer alabilmiştir. Şeffaflık ve Yolsuzluk Endeksi'ndeki gerileme ortadadır. Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç uluslararası endeksler üzerinden yargının halinin incelenmesini yanlış bulduğunu ifade ediyor. Yerel bazlı endeksler üzerinden yargının haline baktığımızda ise; 2005 yılı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda 5 bin 912 kişiden sadece yüzde 23,81'i başarılı olmuştur, bir önceki yıl da bu başarı oranı yüzde 42'ydi. Ya bu öğrencilere hukuk eğitimi verilemiyor ya da yanlış bir sınav yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Yargı Reformu Eylem Planı’nda yer alan hasta mahpuslar meselesinin hala çözülemediğini vurgulayan Ekmen, “Hasta mahpuslar meselesi, Sayın Murat Çalık’ın şahsında bir kez daha gündeme geldi. Bu, yıllardır çözülemeyen kronik bir sorun. 2013 yılında Adli Tıp Kurumu’ndaki heyet değişikliğiyle bu meselenin çözüldüğü iddia edilmişti. Bugün yine benzer şekilde, heyet değişikliğiyle sorunun giderildiği söyleniyor. Ancak uygulamada durumun öyle olmadığını görüyoruz. Hasta mahpuslar üzerindeki uygulamaların, bir tedbirin nasıl kişinin hayatına mal olan ceza infazına dönüştüğünü görüyoruz. Yargı Reformu Eylem Planı’nda hasta mahpusların durumu açıkça belirtiliyor. Ancak açıklanan eylem planlarının üçte ikisi hayata geçirilmiyor.’” dedi.

Hibya Haber Ajansı