Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre nisan ayında havuçta yüzde 256, marulda yüzde 230, kuru soğanda yüzde 222, kuru fasulyede yüzde 219, nohutta ise yüzde 216 oranında üretici ile market arasındaki fiyat farkının arttığı belirtildi. Milletvekili Karal, geçtiğimiz ocak ayında ise limonda yüzde 597, patateste yüzde 379 gibi yüksek oranlara ulaşıldığını ifade etti. Karal, ekonomik nedenlerle açıklanamayacak kadar yüksek olan bu fiyat farkının ardında “fırsatçılık” ve “spekülasyon” gibi unsurların olduğunu dile getirdi.
Karal, üreticiden düşük maliyetlerle alınan ürünlerin tüketiciye astronomik fiyatlarla sunulmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gıda sektöründeki bu fiyat uçurumunun sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal bir sorun olduğunu belirten Karal, adil ve sürdürülebilir tarım ve ticaret sisteminin oluşturulmasının kaçınılmaz hale geldiğini kaydetti. Karal, yapılan düzenlemelerin üreticiye haklarını teslim edip tüketiciye nefes aldıracağını ifade etti.
Milletvekili Karal, yaptığı önergede üretici ile market arasındaki fiyat farkının nedenlerini, aracılık zincirindeki oluşumları, denetim mekanizmalarını, mağduriyet yaşayan kesimleri korumak adına yapılacak düzenlemeleri ve yeni uygulamaları sorguladı. Ayrıca, marketlerde tavan fiyat ya da kar marjı sınırlaması gibi düzenlemelerin planlanıp planlanmadığını ve hal yasası ile toptancı halleriyle ilgili yapılacak revizyonları sordu.