Ana Sayfa Arama Galeri Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEVA Partili Rızvanoğlu’ndan Tarım Bakanı’na pestisit uyarısı

Milletvekili Rızvanoğlu, gıda güvenliğine yönelik yasaklı pestisit kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Çocuk sağlığı açısından büyük risk oluşturan pestisitlerin denetimsiz kullanımının halk sağlığını ve ihracat gelirlerini tehdit ettiğini vurguladı. Tarım Bakanı’na yöneltilen sorularla mevzuata uygunluğunun incelenmesi talep edildi.

Milletvekili Rızvanoğlu, gıda güvenliğine yönelik yasaklı pestisit kullanımı konusunda uyarılarda

Gıda güvenliğinin önemi konusunda açıklamalarda bulunan Rızvanoğlu, “Gıda güvenliği, halk sağlığı, çevre sağlığı ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük bir önceliktir” dedi.

Milletvekili Rızvanoğlu, çocukların sağlığı üzerinde bulguların ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Özellikle çocukların sağlığı açısından bu bulgular büyük risk oluşturmaktadır. Bilimsel araştırmalar, pestisitlerin endokrin sistem bozucu özellikleri nedeniyle bağışıklık sisteminde zayıflama, nörogelişimsel bozukluklar, metabolik hastalıklar, üreme sağlığında bozulma ve bazı kanser türlerinin artışına neden olabileceğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

Rızvanoğlu, Türkiye’de yasaklı pestisitlerin kullanımına dikkat çekerek, “Yasaklı pestisitlerin piyasada bulunması, mevzuatın etkin uygulanmadığını ve tüketici sağlığının doğrudan tehdit altında olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Rızvanoğlu, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yöneltilen sorularda şunları sordu:

“Greenpeace Türkiye’nin açıkladığı ‘Pestisitler ve Çocuklar’ raporundaki mevzuata aykırı pestisit bulguları hakkında resmi bir inceleme başlatıldı mı?

“Türkiye genelinde yürütülen pestisit kalıntı denetimlerinde kaç numune alındı ve ne kadarında mevzuata aykırı pestisit kalıntısı tespit edildi?

“Çoklu pestisit kalıntılarını önlemek için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

“Yasaklı pestisit tespit edilen üreticilerin kamuoyuna açıklanması için bir çalışma yapılacak mı?

“Türkiye’den Avrupa Birliği’ne ihraç edilen ürünlerde pestisit kalıntısı nedeniyle yaşanan iade vakaları hakkında bilgi var mı?

“PFAS içeren kimyasal kalıntıları takip etmek için özel bir program bulunmakta mıdır?

“Çocuklar için özel pestisit denetim mekanizması ve limitler uygulanmakta mıdır?

“Endokrin bozucu kimyasalların kullanımını azaltmak için ulusal bir strateji planlanmış mıdır? Biyolojik mücadele yöntemleri için teşvik programları var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.