Çalıştay 25 Nisan’da katılımcı akademisyenlerin saha gezisi ile başladı. Oldukça zengin bir Jeoçeşitliliğe sahip olan adamızda çok verimli bir saha gezisi gerçekleştirildi.
İkinci gün de halk kütüphanesinde sunumlar ve çalıştay değerlendirmesi ile geçen dolu dolu bir akış vardı. Çalıştayda Unesco Türkiye Milli Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkul, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, Çanakkkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdinç Yigitbaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi deniz biyoloğu Prof. Dr. Herdem Aslan ve Arkeolog Prof. Dr. Burçin Erdoğan adına Okan Gündoğan sunum yaptılar. Çalıştaya farklı bilim dallarından akademisyenler de dinleyici olarak katıldı.
GÖKÇEADA BELEDİYESİ, JEOLOJİK MİRAS ÇALIŞTAYINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Çalıştayda UNESCO’nun 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri, Gökçeada’nın jeolojik ve kültürel mirası, Denizli Traverten Jeoparkı çalışmaları, Gökçeada’nın silisleşmiş ağaçları ve jeolojik açıdan önemi, Uğurlu Höyüğü ve Gökçeada için önemi, deniz biyolojisi ve karşılaşılan sorunlar ele alındı. Çalıştay sonunda yapılan değerlendirmede adanın jeopark ve/veya jeobelde olma potansiyeli değerlendirildi ve katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.
Gökçeada Belediyesi’nden yapılan açıklamada ‘Gökçeada’da turizmi çeşitlendirmek, adamızın değerlerini ön plana çıkartmak, turist demografimizde değişim hedefleriyle sürdürdüğümüz çalışmalarımız doğrultusunda Doç Dr. Yıldırım Güngör’den edindiğimiz bilgileri somut sonuçlara dönüştürmek üzere daha geniş çaplı bir etkinlik yapmak istedik ve bugün Gökçeada Jeolojik Miras Çalıştayı’nı çok değerli akademisyenlerimizin katılımıyla gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Jeolojik miras, jeo koruma, ve sürdürülebilir kalkınma temalı bu çalıştay adamızın jeopark yada jeobelde olma yolundaki çalışmalarında bir adım daha ilerlemiş olmamızı sağlıyor. Jeolojik mirasın korunması, jeoturizm ve sürdürülebilir kalkınma konularında adamızın değerlerini öne çıkartmak, turizm faaliyetlerimizi ve sezonumuzu genişletmek ve bunları gerçekleştirirken eşsiz doğamızı korumak doğrultusundaki çabalarımızda bizlere destek vererek çalıştayımıza katılım gösteren tüm akademisyenlerimize, paydaş kurumlarımıza ve halkımıza teşekkür ederiz. ‘ denildi.
Çalıştay sonucunda alınan kararla Gökçeada’da yaşayanlaların “Gökçeada Jeopark Gönüllüleri” gurubu kurmaları önerildi. Çalıştay sonrasında aynı hızda devam edilerek yapılacak etkinlikler ve uygulamalar ile mümkün olan en kısa sürede Gökçeada’da ilk aşamada “Gökçeada Ulusal Jeoparkı” kurulması aşamasına geçilecek.
Hibya Haber Ajansı