Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kene vakalarıyla mücadele ve yaban hayatının korunmasına yönelik keklik ve sülünün önemine değinerek, bu hayvanların salımının yapıldığı alanlarda 3 yıl boyunca avcılığın yasak olduğu belirtildi.
Açıklamada, kene vakalarının artış gösterdiği ve bu duruma karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin etkin bir şekilde sürdürüldüğü belirtildi. Genel Müdürlük, doğa dengesini koruyarak kene popülasyonunun azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla kene larvalarını ve nimflerini bulup yiyebilen keklik ve sülün türlerinin üretimini ve doğaya salım çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Özellikle kene yoğun bölgelerde doğal temizlik çalışmalarının yapıldığı, kekliklerin 12 haftalığa kadar böceklerle, 3 aylıktan sonra ise tohumlarla beslendiği bilgisi verildi.
10 YILDA 1 MİLYONA YAKIN KEKLİK VE SÜLÜN SALINDI
Genel Müdürlük tarafından 2024 yılı sonuna kadar 745 bin 692 adet kınalı keklik ve 237 bin 200 adet sülün olmak üzere toplam 982 bin 892 adet kanatlı yaban hayvanının üretilerek doğal ortama bırakıldığı belirtildi. 2025 yılı sonuna kadar ise 36 bin 250 adet kınalı keklik ve 9 bin adet sülün olmak üzere toplam 45 bin 250 adet yaban hayvanının üretilerek doğaya salımının hedeflendiği kaydedildi. Keklik ve sülünlerin avlanmasının önüne geçilmesi amacıyla ise av faaliyetlerinin 3 yıl süreyle kapatıldığı bilgisi paylaşıldı.
Duyuruda ayrıca, yasa dışı keklik avlanması durumunda yaban hayatına ve ekosisteme verilen zararın yanı sıra tahribat ve eksilmeye neden olanlara tazminat bedeli uygulanacağı ifade edildi. Merkez Av Komisyonu kararı kapsamında kınalı keklik için 4 bin TL, canlı mühre olarak kullanılan keklikler için ise 15 bin TL para cezası belirlendiği aktarıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, kamuoyuna saygıyla duyurduğu açıklamasında, gerekli keklik üreterek doğaya salımını ve biyolojik mücadeleyi sürdüreceğini yineledi.