Raporda, "Faiz oranının 2025 yılı sonuna kadar yüzde 16'ya düşürülmesi en olası senaryo. Enflasyonun yüzde 7-8 civarında tahmin edilmesiyle, reel faiz oranı yüzde 9-10 civarında olacak ve bu da para politikasının sıkılığını koruyacak." deniyor.
Analistlere göre, temel faiz oranının yüzde 16'ya düşürülmesi enflasyonda önemli bir artışa yol açmayacak ve "mutlaka rublenin keskin bir şekilde zayıflaması anlamına gelmiyor."
Aynı zamanda, uzmanların da belirttiği gibi, iş dünyası ekonomik aktiviteyi canlandırmak için faiz oranının yüzde 12'ye daha kararlı bir şekilde düşürülmesini öneriyor.
Raporun yazarları, "Ancak böyle bir adım, kredi ve tüketici segmentindeki faaliyetlerin büyümesi nedeniyle durgunluk ve artan enflasyonist baskı riskleriyle ilişkilidir." görüşünde.
Uzmanlara göre, temel faiz oranında ani bir indirim riskini en aza indirmek için Rusya Merkez Bankası, Temmuz 2025'te 2 puanlık bir düşüşle başlayıp ardından "makroekonomik göstergeleri değerlendirmek için bir ara" vererek kademeli bir indirim döngüsüne başlamalı.
6 Haziran'da Rusya Federasyonu Merkez Bankası, temel faiz oranını neredeyse üç yıl aradan sonra (Eylül 2022'den bu yana) ilk kez yıllık yüzde 21'lik rekor seviyeden yüzde 20'ye düşürdü.
Rusya'da faiz oranı, geçen yılın Ekim ayının sonundan bu yana yedi aydan fazla bir süredir tarihi bir zirvede kaldı. Aynı zamanda, Rusya Merkez Bankası tarafsız bir tavır sergiledi ve sonraki adımlarının beklenen yönünü belirtmedi: kararlar, enflasyondaki düşüşün hızına ve sürdürülebilirliğine ve enflasyon beklentilerine bağlı olarak alınacak.
Rusya Merkez Bankası'nın faiz oranıyla ilgili bir sonraki toplantısı bugün yapılacak.
Roscongress, ekonomik potansiyelin geliştirilmesini, Rusya'nın ulusal çıkarlarının desteklenmesini ve imajının güçlendirilmesini desteklemek amacıyla 2007 yılında kuruldu. Vakıf, Rusya ve küresel ekonomik gündemi ilgilendiren konuları kapsamlı bir şekilde incelemekte, analiz etmekte, oluşturmakta ve ele almaktadır.
Hibya Haber Ajansı